CHP Samsun İl Örgütü ‘Türkiye’yi mutlu edecek eğitim sistemi’ konulu bir panel düzenledi. Panelde eğitimin sorunları ve çözüm yolları tartışıldı
CHP Samsun İl Örgütü ‘Türkiye’yi mutlu edecek eğitim sistemi’ konulu bir panel düzenledi. İlkadım Belediyesi Derebahçe Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen panele CHP Ankara Milletvekili ve eski Eğitim Sen genel başkanlarından Yıldırım Kaya ve Profesör Doktor Ahmet Yıldız katıldı. Panelde Eğitim Sen ve Eğitim İş şube başkanları da birer konuşma yaptı.
Profesör Doktor Ahmet Yıldız ülkedeki her alanda yaşanan büyük tahribattan ve talandan eğitimin de fazlasıyla nasibini aldığını belirterek; “Eğitimde çok yoğun ve yakıcı sorunlar yaşanırken aslında sistemsel sorunlara çok fazla değinilmiyor, genellikle güncel tekil sorunlara ağırlık veriliyor. Eğitimin sorunlarının gerçek çözümü için fotoğrafın tamamına bakmakta fayda var. Bu ülke toprakları olanakları ve gençlik açısından eğitim için çok verimli topraklardır, sorun olanakların kötü kullanılması ve heba edilmesidir” dedi.
ÜLKE ULUSLARARASI ARENADA EĞİTİM AÇISINDAN ÇOK KÖTÜ BİR KONUMDA”
Ülkenin uluslararası arenada eğitim açısından çok kötü bir konumda yer aldığının altını çizer Yıldız; “Ülkemizde eğitim alanında kırsalla şehir arasında büyük bir uçurum bulunmakta, olanaklar ve başarı açısından eşitsizlikler gittikçe artmaktadır. Kırsal ile şehir arasındaki farklılıklarda ve dezavantajlarda dünyadaki en kötü 2-3 ülkeden birisiyiz yapılan araştırmalara baktığımızda gelişmiş ülkelerde akademik başarısı yüksek olan gençler öğretmen olmak isterken ülkemizde ise akademik başarısı düşük olan gençler arasından öğretmenlik mesleği tercih ediliyor, başarılı gençlerimiz öğretmenlik istemiyor. Bu da ülkemizde öğretmenlik mesleğinin içine düşürüldüğü kötü durumu ifade ediyor. Eğer ülkenin durumu eğitimle düzelecekse Bu sorunun mutlaka çözülmesi gerekiyor.
EĞİTİM SİSTEMİNDE SINIF FARKLILIKLARI GİTTİKÇE ARTTI”
Eğitim sisteminde sınıf farklılıklarının da gittikçe arttığına dikkat çeken Yıldız; “Ne yazık ki çocukları hakları ve fırsatları açısından eşitlemesi gereken okullarımız eşitlemek bir yana bu eşitsizlikleri yeniden üreterek derinleştirmektedir. Gelişmiş ülkeler bu eşitsizliği gidermek için bazı yollara başvuruyorlar. Örneğin bizde öğretmenler geri kalmış yerlere gönderilerek cezalandırılırken gelişmiş ülkelerde geri kalmış bölgeleri geliştirmek için en tecrübeli en yetenekli öğretmenleri teşvik ederek oralarda görevlendiriyorlar. Eğitimde eşitlik birimi kuruyorlar. Eğitimin sorunları tabii ki çözülebilir ancak bunun için bunları çözmek isteyen kararlı bir siyasi irade gerekir” diye konuştu.
“EMEK ÖRGÜTLERİ İLE BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE MÜCADELEYİ ÖRMELİYİZ”
Panelistlerin ardından söz alan Eğitim Sen Şube Başkanı Ersin Gür eğitimde yaşanan sorunlara değinerek “AKP her alanda olduğu gibi eğitimde de gerici dinci hamlelerini çoğaltıyor. Eğitime ayrılan kaynaklar iktidarı besleyen odaklara gidiyor, eğitim AKP eli ile beslenen cemaatler ve tarikatlarla yürütülmek isteniyor ve bunlarla protokoller yapılıyor. Diğer yandan iktidar eğitim emekçilerini itibarsızlaştıran bölen parçalayan yeni hamleler yapmaktadır. Bugün ülkenin çocuklarının gençlerinin cemaatlerin ve tarikatların gerici dinci tehdidi ve tehlikesi altında” dedi.
Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Volkan Erken de Samsun’da deprem güçlendirme çalışması adı altında birçok okulda mağduriyetler yaşandığını belirterek, “Burada kurum yöneticileri de çaresiz kalıyor, yukarıdan gelen emirleri uyguladıklarını onlarla yaptığımız görüşmelerde gördük. Bu sorun yaklaşık bir buçuk yıl daha sürecek. Eğitimdeki sorunlara birleşik ve güçlü bir emek mücadelesi kurulmalı” dedi.