Fındık Yeşil Kokarcası fındığın önemli zararlılarından biridir ve meyvelerde beslenmek suretiyle erken dönemde karamuk, sonrasında şekilsiz iç ve lekeli iç oluşturmak suretiyle ürün ve kalite kaybına neden olmaktadır.
Pis kokulu böcek olarak tanınan Fındık yeşil kokarcasının erginleri ve gençleri fındık meyvelerinde emgi yapmak suretiyle zarar yapar. Fındık kurdunda olduğu gibi meyvelerde sarı karamuk ve kara karamuk meydana getirir. Meyvelerin iç doldurmaya başladığı dönemde buruşuk ve şekilsiz iç , hasadına kadar geçen zamanda ise lekeli iç oluşumuna neden olurlar. Fındıkta “lekeli iç” dış satımında sorun teşkil etmektedir.
Ülkemiz tarımsal ürün ihracatında önemli yeri olan fındıkta, hem ürün kaybına hem de döviz kaybına neden olan fındık yeşil kokarcasına karşı mücadele ihmal edilmemelidir. Öncelikle kültürel mücadele olarak yabancı ot temizliğine dikkat edilmelidir. Kimyasal mücadeleye karar vermeden önce zararlı yoğunluğunun belirlenmesi maksadıyla sabahın erken saatlerinde veya akşamın serinliğinde 3×3,5 ebadında beyaz bir bez üzerine dallar silkelenmeli, 10 ocakta 1 veya daha fazla genç (nimf) bulunması halinde kimyasal mücadele yapılmalıdır. Ancak genç kokarcaların çok az hareketli oluşu nedeniyle temmuzun ilk yarısında mücadele yapılması gereken bahçelerin kaplama sağlayacak şekilde ilaçlanması gerekmektedir. İlaçlamalarda Bakanlığımızca Fındık yeşil kokarcasına karşı ruhsatlandırılmış Bitki Koruma Ürünlerinden biri tercih edilmeli ve son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka uyulmalıdır. İlaçlama serin saatlerde yapılmalı, koruyucu önlemler alınmalı ve çevre gözetilmelidir. Boş ilaç ambalajları su kaynaklarına bulaşmayacak şekilde derin bir çukura gömülmelidir.
Fındık yeşil kokarcası mücadelesine fındık üreticilerimizin dikkat etmeleri, bu zararlıya bağlı ürün ve kalite kayıplarını azaltarak kazançlarına yansımasını sağlayacak, dış satımda da ürün kalitesi ile ilgili sorunu minimize edecektir.