Türkiye iş kurumu tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programı kapsamında işçi çalıştıran işverenler ve yararlanılması gereken teşvikler ile ilgili özellik arz eden hususlar
İşbaşı Eğitim Programı.
Türkiye İş Kurumu tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan bir işi işbaşında öğrenme programıdır.
Programdan Yararlanabilecek İşverenler.
Mevcut düzenlemeler kapsamında;
– İlgili mevzuatı gereğince en az iki sigortalı çalışanı olan ve Kuruma kayıtlı olan işyerleri,
– Kuruma kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler, vb.işverenlerden gerekli şartları taşıyanlar işbaşı eğitim programlarından faydalanabilmektedir.
Programın Süresi.
İşbaşı Eğitim Programı en fazla 320 fiili gün olarak düzenlenmektedir.
Program günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir. Bunun yanı sıra İl Müdürlüğü veya Hizmet Merkezince uygun görülmesi halinde vardiyalı olarak çalışılan işyerlerinde normal mesai saatleri dışında da program düzenlenmesi mümkündür.
Programın İşverenlere Faydaları.
İşverenler, programa katılan işsizlere işi öğreterek istihdam etmek istedikleri kişiyi işbaşında görme ve mesleki deneyim ve becerilerinin gelişip gelişmediğini gözlemleme şansına sahip olmakta ve bu sayede doğru işçiyi seçme imkanına kavuşarak hem işçi arama maliyetlerinden kurtulmakta hem de işçi ararken zaman kaybetmemektedir.
Ayrıca program kapsamında işverenlerin herhangi bir maddi yükümlülüğünün olmaması işverenlere işgücü maliyet avantajını da sağlamaktadır.
Programın Katılımcılara Faydaları
İşbaşı Eğitim Programı katılımcılara eğitim aldıkları meslekte veya başka bir alanda mesleki deneyim ve beceri kazanma şansı sunmaktadır.
Program süresine bağlı olarak katılımcılara 2016 yılı için günlük net 50 TL zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılmaktadır.
Ayrıca program süresince katılımcılar adına iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri de Türkiye İş Kurumu tarafından karşılanarak katılımcıların sağlık hizmetlerinden faydalanmaları da sağlanmaktadır.
Programa Katılan Kişilerin İstihdam Edilmesi Durumunda Sağlanan Teşvikler.
1-SGK TEŞVİKİ
4447 sayılı Kanunun geçici 15 inci maddesinde öngörülen sigorta primi desteği 23.04.2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup, Kurum anılan maddede öngörülen prim desteğine ilişkin uygulamanın usul ve esaslarını belirleyen 2016/1 no.lu Genelgesini 05.01.2016 tarihinde yayımlamıştır.
Genelgeye göre;
A-) 4447 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ 15 İNCİ MADDESİNDE ÖNGÖRÜLEN SİGORTA PRİMİ DESTEĞİNDEN YARARLANILABİLMESİ İÇİN,
a-) Sigortalı yönünden;
31.12.2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programını tamamlamış olması ve işbaşı eğitim programının bitimini müteakip en geç üç ay içinde işe alınması,
23.04.2015 tarihi ve sonrasında işe alınmış olması,
18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olması,
Tamamladığı işbaşı eğitim programına ilişkin meslek alanında işe alınması,
b-) İşyeri yönünden;
Özel sektör işverenine ait olması,
Sigortalının işe alındığı takvim yılından bir önceki takvim yılında işyerinden Kuruma bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması,
Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Kuruma verilmesi,
Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,
5.Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması.
Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,
şartlarının birlikte gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
B-) SİGORTA PRİMİ DESTEĞİNDEN YARARLANMA SÜRESİ.
4447 sayılı Kanunun geçici 15 inci maddesinde öngörülen sigorta primi desteğinden yararlanma süresi, kapsama giren sigortalının çalıştığı işyerinin faaliyette bulunduğu sektöre ve işbaşı eğitim programının başladığı tarihe göre değişmektedir.
Bu kapsamda;
a-) Sigortalının çalıştığı işyerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermesi halinde;
30.06.2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayan sigortalılar açısından 48 ay süreyle,
01.07.2015 ila 31.12.2016 tarihleri arasında başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayan sigortalılar açısından 42 ay süreyle.
b-) Sigortalının çalıştığı işyerinin imalat sanayi sektörü dışındaki diğer sektörlerde faaliyet göstermesi halinde;
30.06.2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayan sigortalılar açısından 36 ay süreyle,
01.07.2015 ila 31.12.2016 tarihleri arasında başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayan sigortalılar açısından 30 ay süreyle,
söz konusu destekten yararlanılması mümkün bulunmaktadır.
C-) SİGORTA PRİMLERİNİN HAZİNE VE İŞSİZLİK SİGORTASI FONU TARAFINDAN KARŞILANACAK KISMININ HESAPLANMASI.
4447 sayılı Kanunun geçici 15 inci maddesinde yer alan sigorta primi desteğinden, öncelikle 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde öngörülen prime esas kazanç üst sınıra kadar olan kazançlar üzerinden hesaplanacak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerinde beş (5) puanlık prim indirimi, ardından prime esas kazanç alt sınırına kadar olan kazançlar üzerinden kalan işveren hissesine karşılık gelen tutarın toplamı kadar yararlanılacaktır.
D-) DESTEKTEN YARARLANMAK AMACIYLA YAPILACAK OLAN BAŞVURUNUN ŞEKLİ VE SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜKLERİNCE/SOSYAL GÜVENLİK MERKEZLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER.
4447 sayılı Kanunun geçici 15 inci maddesi kapsamına giren sigortalılardan dolayı sigorta primi desteğinden yararlanılabilmesi için, işverenlerce e-Bildirge kanalıyla başvuruda bulunulması gerekmektedir.
2- İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI SÜRELERİ KAPSAMINDA İŞVEREN TARAFINDAN ÜCRET ÖDENMESİ.
Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programlarından faydalananlara işverenler program süresince ücret ödemek zorunda değildirler.
Ancak programı yürüten işverenlerce fiilen ödenen tutarların (her bir katılımcı için ücretle ilişkilendirilmeksizin asgari ücret brüt tutarının yarısı) safi kazancın tespitinde, GVK 40/11.inci maddesi gereği gider olarak indirilmesi kabul edilmektedir.
Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programları kapsamında isçi çalıştırmak isteyen işveren ve yetkililerinin İş Kurumu İl Müdürlüklerine istenen belgeler ile başvuru yapmalarını önemle hatırlatırız.
Bilgilerinize sunarız.
Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.
www.muhasebeweb.com