Canik Kent Konseyi ile OMÜ İletişim Fakültesi’nin düzenlediği Medya Okuryazarlığı Semineri’ne katılan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “Yeni bin yılın başında dünyadaki her alandaki gelişmeleri iyi ve doğru okumalıyız. Büyük dönüşümün yaşandığı dünyada şehir olarak mutlaka dönüşümü sağlamamız gerekiyor” dedi.
Daha bilinçli bir toplum ve birey hedefiyle Canik Kent Konseyi tarafından “Medyanın esiri olmayın, medya okuryazarı olun” sloganıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile düzenlenen ve iki gün sürecek olan Medya Okuryazarlığı Semineri Canik Kent Konseyi’nde başladı. Seminerin açılışına Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Başkan Yardımcıları Alican Usta, Hamza Abdurrahmanoğlu, OMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurdan Öncel Taşkıran, Canik Kent Konseyi Genel Sekreteri Reşat Kılınçarslan, AK Parti Canik Kadın Kolları Başkanı Gülay Korucu, İletişim Fakültesi öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
BÜYÜK DÖNÜŞÜM YAŞANIYOR
Seminerin açış konuşmasını yapan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “Herkesin, her yerde, her zaman, her şeyle, herkese ve her yere ulaşabildiği yeni bin yılın başında her alanda büyük dönüşüm yaşanıyor. İnsanımızı, kurumlarımızı, şehirlerimizi ve devletimizi dönüştürecek stratejiler geliştirmeliyiz. Tekstille gelişen 1. Sanayi Devrimi’ni, Buhar makinasıyla sağlanan 2. Sanayi Devrimi’ni kaçıran ve Elektrik, elektronik eşya üretimiyle başlayan 3. Sanayi Devrimi’nde geri kalan Türkiye’nin, Bilginin iktidar olduğu, üç boyutlu yazıcıdan, insansız hava, kara, deniz araçları ve nesnelerin, internetin, biyolojiden, gene dek organizmaları akıllı kılan kültürün adı olan 4. Sanayi devrimini yakalaması gerekiyor” dedi.
GELİŞMELERİ DOĞRU OKUMALIYIZ
Kitle iletişim araçlarının önemine işaret ettiği konuşmasında, okumanın sadece kitap okumak olmadığını belirten Başkan Genç, “Medyayı, dünyadaki her alandaki gelişmeleri, ülkemizi iyi okumalı ve doğru anlamalıyız. İletişim çağını yaşadığımız yeni bin yılın başında her şeyin başı iletişimdir. Unutmayalım ki, bilgi çağındayız. Bilgi toplumunda küresel aktörlerin tüketicisi olmak da var, üreticilerden biri olmak da. Bu yüzden bilginin böylesine belirleyici olduğu çağda, dünyadaki her alandaki gelişmeleri doğru okumamız şart. Zihin yapımızı 4’üncü düzeye çıkarmak zorundayız” diye konuştu.
MEDYA OKURYAZARLIĞINA ÖNEM VERİLMİYOR
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurdan Öncel Taşkıran da verdiği sunumda, medya organlarının insan üzerindeki olumsuz örneklerine işaret etti. Prof. Dr. Taşkıran, “Bilinçsiz şekilde kullanılan medya özellikle çocuklarımız üzerinde büyük tehlike oluşturmaktadır. Medya organları, aynı haberleri bakış açılarına ve yayın politikalarına göre farklı yorumlayabilir ve yayınlayabilir. Türkiye’de özellikle televizyon dizileri bir hayli fazla. Bunlardan çocuklarımızı korumamız gerekiyor. Ayrıca gelişmiş ülkelerde medya okuryazarlığı dersleri verilirken, Türkiye’de maalesef bu ders önemsenmiyor ve medya okur yazarlığı dersini sosyal bilgiler öğretmenleri veriyor. Oysa bu dersi en sağlıklı şekilde İletişim Fakültesi uzmanları verebilir. Bu konuda inşallah Milli Eğitim Bakanlığımız gerekli girişimleri yapar” şeklinde konuştu.
UZMANLAR ANLATACAK
Canik Kent Konseyi Genel Sekreteri Reşat Kılınçarslan da, konsey olarak farkındalık oluşturacak ve toplumu bilinçlendirecek çalışmalara imza attıklarını belirterek, Medya Okuryazarlığı Semineri’nin gerçekleşmesinde işbirliği yapan OMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taşkıran ve katkı sağlayan öğretim üyelerine teşekkür etti. Pazar günü sona erecek seminerde, Prof. Dr. Nurdan Öncel Taşkıran, Doç. Dr. Onur Bekiroğlu, Yrd. Doç. Dr. Recep Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Ömer Çakın, Yrd. Doç. Dr. Sinan Kaya, Yrd. Doç. Dr. M. Nur Erdem ve Uzman Nursel Bolat, medyanın kamuoyuna verdiği mesajlara, algı operasyonlarına, reklam, dizi yayınları ve sosyal medya organlarının etkisine dikkat çekecek.