Mevcut sosyal güvenlik sistemimiz, ister çalışsın isterse çalışmasın herkese sosyal güvenlik hakkını düzenleyen bir sistemdir.
Özetle kişi bir işte çalışıyorsa yada ticari faaliyete bulunuyorsa zorunlu olarak sigortalı olması gerekirken, hiç bir yerde çalışmayan kişi de isteğe bağlı sigortalı olarak sigorta sistemi kapsamına girebilmektedir.
Hal böyle iken bazı vatandaşlarımız, ya bilgisizliklerinden dolayı yada yanlış yönlendirmelerle sahte sigortalılık çetelerinin tezgahına düşmektedirler. Bu da daha sonra telafisi mümkün olmayan zararlara ve mağduriyetlere yol açmaktadır.
Değerli okurlarım sahte sigortalılığın bir çok boyutu ve nedeni olmakla birlikte genelde gariban vatandaşlarımız, fiilen bir işveren yanında çalışmadıkları halde SSK(4/A) kapsamında sigortalı bildirilmek suretiyle daha kolay emeklilik şartlarından yararlanmak adına bu işi meslek edinmiş sahtecilerin oyununa düşmektedirler. Yani sahte sigortalı olmak yerine isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödemeleri halinde Bağ-Kur(4/B) kapsamında sigortalı olacaklarından ve erkeklerin 9000 gün, kadınların ise 7200 gün prim ödeyerek emeklilik şartlarını gerçekleştireceklerinden, kanuni olmayan bu yollara tevessül etmektedirler. Daha sonra sahte sigortalı oldukları tespit edildiğinde ise sigortalılıkları iptal edilmekte ve eğer emekli aylıkları da bağlanmışsa emekli maaşları kesilmekte ve o güne kadar aldıkları maaşlar kendilerinden faiziyle birlikte geri istenilmektedir. Birde kendileri hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır.
Yukarıda anlattığım gerekçe ile sahte sigorta çetesinin oyununa düşen masum vatandaşımızı aslında SGK’ dan aldıkları hizmet dökümlerinde gördükleri, çalışmadıkları halde sisteme işlenmiş prim günleri aldatmaktadır. Prim günleri sisteme işlenmiş olmasına rağmen sahte sigorta çetesi bu kişilerin primlerini SGK’ ya yatırmadığından SGK tarafından konu bu yönüyle incelemeye tabi tutulmakta ve sahte sigorta bildirimleri eninde sonunda tespit edilmektedir. Okuyucularımı daha sonra büyük mağduriyetler yaşamamaları için bu konuda uyarıyorum ve çalışmadan sigortalı olmak istiyorlarsa isteğe bağlı sigortalı yada tarım sigortalısı olmalarını tavsiye ediyorum.
SORU;
Merhaba
İki ayrı işyerinden sigortalı olan birinin farklı işyerinde çalıştığını işveren sistemden görebilir mi?
Buğra R.
CEVAP:
Buğra Bey;
Normal şartlar altında göremez. Hem SGK sistemi hem e-devlet sistemi hem de SGK çalışanlarından bu bilginin alınması mümkün değildir.
Ancak şüphelenir ve sizden SGK çıktısını kendisine getirmenizi isterse her iki işyerinde çalıştığınız ortaya çıkabilir.
İşverenle yaptığınız is sözleşmesinde başka bir işyerinde çalışmanız yasaklanmamışsa SGK ve İş kanunu sizin başka bir işyerinde çalışmanızı kısıtlamamaktadır. Bu cihetten işten çıkarmak isterse tazminatınızı ödeyerek iş akdinizi fesih etmesi gerekmektedir.
Mustafa KESKİN – 20.06.2016
Kaynak: muhasebeweb.com
http://www.muhasebeweb.com/haber_detay.php?id=5958_Muhasebe_Yazarlari Sahte Sigortalılık Çetelerine Dikkat!#ixzz4C7IPpDZS