Samsun TSO bünyesinde faaliyet gösteren Samsun AB Bilgi Merkezi, “Dünya Mülteci Günü” dolayısıyla, “Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı Projesi” kapsamında, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Samsun İl Temsilciliği işbirliğinde mültecilere iftar yemeği verdi.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) bünyesinde faaliyet gösteren Samsun AB Bilgi Merkezi, “Dünya Mülteci Günü” kapsamında Ramazan ayında hem mültecilerle dayanışma, hem de toplumda mültecilere yönelik farkındalık yaratmak amacıyla iftar yemeği organize etti. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Samsun İl Temsilciliği ile birlikte gerçekleştirilen iftar yemeği organizasyonuna, Samsun ve çevresinde ikamet eden Irak, İran, Afganistan, Suriye ve çeşitli Afrika ülkelerinden 200’ye yakın mülteci katıldı. İftar yemeğine Samsun Vali Yardımcıları Ali Galip Saral, Faruk Necmi Kurt, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun TSO Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yiğit Tören, Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Beytekin, SGK İl Müdürü Ünal Kaya, İl Göç İdaresi Müdürlüğü Yetkilisi Faruk Toraman da katıldı. Birlikte yapılan iftar sonrası ilgili kurum yetkilileri tarafından, mültecilerin sorunları dinlenerek, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
Dünyanın en büyük göçmen nüfusu Türkiye’de
İftar sonrası açıklamada bulunan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Türkiye’nin 3.1 milyon kişiyi aşan göçmen akınıyla, dünyada en büyük göçmen nüfusuna sahip ev sahibi ülke konumunda olduğunu belirterek, “Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin yüzde 90’ı kamplar dışında yaşamakta ve temel hizmetlere sınırlı erişimi bulunmaktadır. MEB’e göre halen 900 bin okul çağında Suriyeli çocuk bulunmakta ve bunların yalnızca 340 bini okula devam etmektedir. Avrupa Komisyonu Türkiye genelinde dezavantajlı durumdaki, özellikle kamplar dışında yaşan mültecilere destek sağlamaktadır. Türkiye Mülteci Aracı, AB Konseyi’nin Türkiye’deki mültecilere destek olunması amacıyla önemli miktarda ilave finansman toplanması çağrısına cevaben geliştirilmiştir. Mültecilerle ev sahibi toplumların ihtiyaçlarına kapsamlı ve koordineli bir yanıt verilmesini sağlamak amacıyla tasarlanan Mülteci Aracı, AB bütçesinden finanse edilen projeler ile üye devletlerin sağladığı ulusal katkılar için ortak bir koordinasyon mekanizması görevini görmektedir. Mülteci Aracının fon kaynakları 2016 ve 2017 döneminde bir milyar Avro AB bütçesinden ve iki milyar Avro da AB üye devletleri tarafından karşılanacaktır. Böylelikle iki yıl içerisinde toplam üç milyar Avroluk bir kaynak oluşturulacaktır. Türkiye Mülteci Aracı kapsamında sağlanan finansman, hem ülkedeki mültecileri hem de ev sahibi toplumları destekleyecektir. Söz konu destek ile mülteci krizine AB içinde ve dışında kapsamlı bir yaklaşımla yanıt verilmesi çabası kapsamında, Türkiye’deki mültecilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanacaktır” dedi.