Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Daire Başkanlığı’nın verilerine göre Samsun’dan domuz gribi şüphesiyle bakanlığa gönderilerin numunelerin sayısı bir ayda hızla arttı. Samsun’da 28 Eylül 2016’dan bu yana gönderilen 44 numuneden 7’sinde ölümcül sonuçlara varabilecek domuz gribi saptandı.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Daire Başkanlığı’ndan alınan bilgiler, domuz gribi salgının hızla arttığını ortaya koydu. Laboratuvar sonuçlarına göre şimdiye kadar Türkiye’de 9 kişinin yaşamını yitirdiği H1N1 virüsüne bağlı domuz gribi vakalarının Samsun’da da artış gösterdiği belirlendi. Samsun genelinde ateş ve kusma şikayetiyle hastanelere yapılan başvurular her geçen gün artarken, Türkiye genelinde hastalığın ilk görüldüğü 28 Eylül 2015’ten bu bakanlığa gönderilen 168 numuneden 52’sinde domuz gribine rastlandı. Bu vakaların 33’ünün H1H1 virüsüne bağlı domuz gribi, 12’sinin İNF A/H3 tipi virüsü, 5’inin İNF A, 2’sinin ise İNF B virüsü kaynaklı domuz gribi oldukları belirlendi.
7 HASTADA H1N1 VİRÜSÜ
28 Eylül’den bu yana Samsun’dan gönderilen 44 numunenin ise 7’sinde ölümlere de neden olan H1N1 virüsüne bağlı domuz gribi vakası tespit edildi. Yetkililer, Sağlık Bakanlığı’nın artık hastanelere başvuran herkesten numune gönderilmediğini, sadece yatarak tedavi altına alınan hastalardan alınan numunelerin analiz edildiğine dikkati çekiyorlar.
SALGIN ORANI ARTIYOR
Domuz gribi salgınının 2016’nın ilk ayında da artma eğilimini sürdürdüğü belirlendi. Buna göre 28 Aralık-3 Ocak tarihleri arasında Ankara’ya gönderilen numune sayısı 102’ye ulaştı. Bu numunelerden 13’ü Samsun’dan gönderilirken, Samsun’da 1 hastada H1N1 virüsüne bağlı domuz gribine rastlandı. Samsun’dan 4 Ocak-10 Ocak tarihleri arasında, domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınan hastalardan alınan 12 numune daha Ankara Halk Sağlığı Daire Başkanlığı’na gönderildi. Bu numunelerin yapılan analizlerinde ise Samsun’daki 5 hastanın H1N1 virüsüne bağlı domuz gribi olduğu belirlendi.
HAVA ŞARTLARI ETKİLİYOR
OMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mustafa Sünbül, halen en yüksek oranda H1N1 virüsü ile karşı karşıya olunduğunu söyledi. Mevsimsel gribin artış gösterdiği bir dönemden geçildiğine dikkati çeken Sünbül, mevsim değişkenliği ve hava şartlarının bu virüsün artmasında önemli rol oynadığını belirtti. Sünbül, “Grip hastalığı ya da griple ilgili komplikasyonların gelişiminde şu anda H1N1 daha çok ön planda. Türkiye’den 6 merkezde bulunan laboratuarlara aralarında Samsun’un da bulunduğu 17 ilden düzenli veriler gönderiliyor. Bu veriler daha sonra, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanlığı tarafından değerlendirilip grafik oluşturuluyor” dedi.
MUTLAKA AŞI YAPTIRILMALI
Eylül ayı itibariyle her yıl bireylerin grip aşısını aynı zamanda zatürree aşısını yaptırmasında yarar olduğunu söyleyen Mustafa Sünbül, “Ülkemizde riskli gruplarda yer alan 20 milyonun üzerinde insan var. Ancak bu gruptan sadece yüzde 10’unun aşı yaptırdığını görüyoruz. Dolayısıyla aşı, korunmada en önemli faktördür. Özellikle risk gruplarında bu hastalığın ölümcül sonuçlara vardığını görüyoruz. Dolayısıyla aşı yaptırmayı her yıl teşvik etmek gerekiyor” diye konuştu.
GercekBizde