Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, ‘Son 5 yıldır konut açığı 1.5 milyona yaklaştı. Bunun neticesinde kiralar yükseliyor’ dedi.
Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu’nu ağırladı. Yapı sektörüne ilişkin yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin dile getirildiği buluşmada, SİMDER Başkanı Yunus Güney, Milletvekili Hancıoğlu’ndan da yapı sektörüne ilişkin konuları mecliste dile getirmesini istedi.
Enflasyon muhasebesinin hükümetin açıkladığı Yeni Evim Konut Kampanyası’yla birlikte sektör için elzem hale geldiğini ve bir an önce uygulamaya konulması gerektiğini söyleyen Başkan Güney, “Yapı sektöründe ürettiğiniz ürünü, yeniden değerlemeye tabi tutamazsınız deniyor. Bu nedir dükkandır, dairedir. Enflasyon muhasebesini uygulayamazsınız deniyor. Bu sana 3 TL’ye mal olduysa 10 yıl sonra da 3 TL deniyor. Bu şekilde çalışma şansımız satış yapma şansımız yok. Enflasyon muhasebesi bizler için çok önemli bir konu. Son çıkan Yeni Evim Konut Kampanyası’yla daha da değerli hale geldi. Çünkü enflasyon muhasebesi yapılmadan 0.69’dan kredi verilmesi ve müteahhitin bu faiz oranı üzerinden fatura kesmesi mümkün değil” diye konuştu.
“YILLIK 750-800 BİN KONUTA İHTİYACIMIZ VAR”
Arz talep dengesindeki bozulmanın kira fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğunu belirten Güney, “Arzın yeterli sayıda olması gerekiyor. Türkiye’nin yıllık 750-800 bin konuta ihtiyacı var. Bunun üçte ikisi sıfır konut. Üçte biri ikinci el konut. Şu anda mevcut durumda, geçen yıl yaklaşık 300-350 bin konut yapıldı. Son 5 yıldır konut açığı 1.5 milyona yaklaştı. Bunun neticesinde kiralar yükseliyor” şeklinde konuştu.
“ALTYAPISI YOKSA BIRAKIN TARLA OLARAK KALSIN”
Yerel yönetimlerin de özellikle imara açılan, ruhsat alınıp projeye başlanacak yerler ile ilgili altyapı sorunlarını daha hızlı bir şekilde çözerek sektörün önünü açabileceğini vurgulayan Güney, “Parsel yapılan yere yolun, kanalizasyonun, elektriğin, suyun götürülmesi gerekir. Yoksa tarla olarak bırakılsın parsel yapılmasın. Sonra ruhsat veriliyor inşaat başlıyor. Yol yok, kanalizasyon yok, kaldırım yok. Bu sorunların oluşmasına mahal vermeden çözülmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
“YEREL YÖNETİMLER KARARLARINI SİZLERLE BİRLİKTE ALMALI”
Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ise ülke ve Samsun için yapmış oldukları çalışmalara hakkında bilgiler verdi. Bir şehrin yapılanmasında belediyelerin ilgili kurumlarla ve derneklerle istişareler yaparak kararlar almasının önemine değindi. Hancıoğlu, “Sizlerin müteahhitlik faaliyetlerinizde ve bu dernek çatısı altında yapmış olduğunuz işler çok kıymetli. Siz bir şehri güzelleştiriyorsunuz. Yeni imkanlar sunuyorsunuz ama bir şehirde kararlar alınırken imar planları yapılırken yerel yönetimlerce sizlerden yeterince faydalanılmıyor. Kurum olarak sizlerle bir fikir birliği yapılsa yeni imar arsaları açılır, şehir için daha iyi bir güzelleştirme olur” sözlerine yer verdi.
Soru cevap bölümüyle tamamlanan ziyarete CHP Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik, Atakum Kadın Kolları Başkanı Emine Kandemir ve Atakum Gençlik Kolları Başkanı Diyar Dağ, dernek üyesi sektör paydaşları ve misafirler katıldı.