TÜRKİYE EMLAK PİYASASI-GENEL BİR BAKIŞ
Türkiye emlak piyasası müşterilere, emlak tiplerine ve bölgelere göre farklılıklar göstermekle beraber son zamanlarda düşen konut mortgage faizlerinin ve kentsel dönüşümün de etkisiyle genel olarak dinamik bir yapı göstermektedir. Bu bağlamda, yıllardır devamlı büyüyen ekonomisi ile Türkiye’nin emlak yatırımları açısından İspanya’nın 15 yıl önceki konumunda olduğu ve gelişmeye devam eden doyuma ulaşmamış emlak piyasasının emlak yatırımlarını cazip kıldığı görülmektedir.
Müşteriler açısından yurt dışı ve yurt içi alıcılar söz konusudur. Yurt dışı alıcılara bakıldığında, Ortadoğu’dan olan alıcılar genel olarak İstanbul gibi büyük şehirlere konut ve ticari alanlara kişisel ve kurumsal yatırımlar yaparken, Avrupa müşterileri ise daha ziyade bireysel olarak tatil ve sayfiye bölgelerinde konut ve arsaya yönelmektedir. Türkiye emlak piyasası gelişmekte olan ülkeler arasında ilgi çeken ve rağbetin artmaya devam ettiği bir piyasa olup Avrupa’da bu açıdan birinci konumda görülmektedir.
Türkiye emlak piyasasını kalbi İstanbul’da atmaktadır.
Yeni yapılan İzmit Körfezi Osman Gazi Köprüsü ve Boğaz Yavuz Sultan Selim Köprüsü ulaşımda ciddi rahatlıklar sağladığı gibi bu bölgelerin etrafında yer alan yerleşim ve sanayi bölgelerinde de özellikle arsa olarak ciddi talep doğurmuştur.
Ancak, özellikle Osman Gazi Köprüsü ve bağlantılı otoyolların sağladığı hızlı ulaşım imkânları Marmara bölgesinde özellikle Bursa ve Ege Bölgesinde de İzmir ve çevre il ve ilçelerinde giderek ciddi hareketlilik ve talep artışı yaratacaktır. Çanakkale 18 Mart 1915 Köprüsü projesinin Ege Bölgesine olan talebi çok daha fazla arttıracağı ve özellikle Avrupa’dan gelenler için ulaşımı çok daha kolaylaştıracağı da muhakkaktır. Tüm bunların yanında, İstanbul 3. Havalimanı, Göztepe-Kazlıçeşme tünel otoyolu, Marmaray ve Metro projeleri de İstanbul’un dört bir yanında talep artışı yaratmaya devam etmektedir.
15 Temmuz 2016 darbe girişimi ve yaz mevsimi etkisi nedeniyle oluşan geçici olduğu düşünülen durgunluk yanında kentsel dönüşümden dolayı da artan konut arız etkisiyle emlak piyasasında şu sıralarda özellikle konut fiyatlarında yavaş yavaş bir gevşeme olmaya başlamıştır ve bu trendin devam etmesi beklenmektedir. Diğer taraftan döviz kur hareketleri nedeniyle, konut fiyatları döviz bazında 2 yıl öncesine göre %20-25 seviyelerinde düşmüş olup diğer ülkelere göre fiyatlar döviz bazında daha cazip hale gelmiştir. Bu ortam da yatırım yapmak isteyenler için doğru bir zamandır. Alımların hareketlenmesiyle, fiyat trendlerinde yeniden bir yükseliş olacaktır. Son zamanlardaki konut satışıyla ilgili KDV düzenlemeleri ile banka mortgage faizlerinin düşürülmesi de özellikle konut sahibi olmak isteyenler için uygun şartlar ve fırsatlar yaratmaktadır.
Diğer taraftan, her ile bir hava alanı inşaatı, hızlı tren projeleri, artan sanayileşme, sosyal hareketlilik, turizm, yatırım teşvikleri, vb. faktörler ile Anadolu’nun ortası ile doğusu ve güneyine doğru olan bölgelerde ve bilhassa Antalya, Konya, Kayseri, Adana-Mersin, Gaziantep, vb. bölgesel merkez şehirlerde emlak yatırım potansiyelleri giderek artmaktadır.
Saygı ve Sevgilerimle,
G.Gülay ŞENOCAK
REMAX ALTIN