Kimsesiz Hayvanları ve Doğa Koruma Derneği (KİHAYKO) Samsun İl Temsilciliği Birol Benuğur, derneklerinin amacının sokak hayvanları ve doğayı korumak olduğunu söyledi.
KİHAYKO Samsun İl Temsilciliğine atanan Birol Benuğur yaptığı açıklamada, sokaktaki sahipsiz hayvanlara sahip çıkmak için kurulan bir dernek olduklarını belirterek, “Samsun’un nüfusu 1 milyon 300 bin olmasına rağmen sokak hayvanlarının açlıkla mücadele etmesi bizleri derinden yaralamakta. Dernek olarak sokak hayvanlarımızın açlık ve ölüme terk edilmelerinin önüne geçmek için çalışma yürütüyoruz” dedi.
Derneğin çalışma prensibinin gönüllü hayvan dostlarını bir araya toplayarak, yardımlarını sokak hayvanlarına birlik ve beraberlik içerisinde ulaştırmak misyonu ile hareket ettiğini kaydeden Benuğur, “Sokak hayvanlarının da bir canı olduğunu unutmamak gerekiyor. Dünya yalızca insanların yaşam alanı değil hayvanların ve her türlü canlının da yaşam alanı olduğunu unutmamız gerekiyor. Dernek olarak sokak hayvanlarının açlıkla mücadele etmemesi için çalışma yürütürken, ayrıca sokak hayvanlarına işkence eden zihniyetle de mücadele etmek öncelikli görevlerimiz arasında” dedi.
Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği
2014 yılında Metin Yıldırım ile birlikte pek çok değerli aktivistin katılımı ile, sahipsiz hayvanların sorununa çözüm amaçlı yeni bir oluşum başlatma amacı ile kurulan ve hayvan hakları mücadelesin de aktif faaliyetlere başlayan bir STK. Öncelik olarak; yasal mevzuatlara uygun ve devletin tüm kurum ve kuruluşları ile ortak çalışmalar yaparak ve sorunlara kalıcı çözümler üretmeyi hedefleyen dernek kurumsallığı ön planda tuttuğu için kısa zamanda ciddi mesafeler kat etti.
Hayvan Hakları mücadelesinde yıllarca gönüllü çalışmalar yapan bir ekipten oluşan KİHAYKO; ülke genelinde sokak hayvanlarına yönelik yapılan şiddet ve katliamlara son vermek ve Hayvan Hakları mücadelesinin üst seviyelere taşımak amacı ile yola çıktı. 2004 yılında AKPARTİ Hükümeti tarafından çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunundaki görülen eksikliklerin giderilmesi ve yasanın daha çağdaş hale getirilmesi için çabalar gösteren dernek; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın protokollerine çağrılan ve devletten kabul gören bir oluşum haline geldi.
Adana Merkezli olarak kurulan KİHAYKO; çatı yapılanmasını oluşturduktan sonra Türkiye genelinde örgütlü bir yapı olmak için çalışmalara başladı. Öncelikle Adana içi temsilcilik ve üye çalışmalarına başlayan derneğin belirli illerde ve ilçelerde temsilcilikleri bulunmaktadır.
Kurulduğunun ikinci günü gündeme gelen Niğde Barınağı rezaletine müdahale etti ve 20 kişilik bir ekiple Niğde’ye gitti. Daha sonra 2.kez daha Niğde’ye giden ve buradaki koşulların düzeltilmesi için Belediye ile görüşmeler yapan dernek, şu dönem iyileştirmeleri devam eden Niğde Barınağı ile ilgili çalışmalarını devam ettiriyor. Adana ilçelerinde ki Ceyhan, Kozan ve Kadirli barınakları içinde kısa zamanda ciddi çalışmalar yapan dernek, Türkiye’nin pek çok il ve ilçelerinde yaşanan vahşetlere ve hayvan hakları ihlallerine karşı yasal girişimlerini sürdürüyor.
KİHAYKO Kurulduğundan bu güne kadar hayvan hakları ihlalleri ile ilgili Türkiye Genelinde 1200’den fazla resmi girişim ve suç duyuruları yaptı. Pek çok barınakların ilgili kurumlarca denetiminin yapılmasını sağladı.
2014 yılında Ankara’da Orman Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman ile üst düzey görüşmeler gerçekleştiren ve Bakanlığa kurumsal çözüm önerileri sunan derneğin; kurumlarla istişare içerisinde çözüm üreten yaklaşımı ve STK bilinci ile çalışmalarına devam ediyor.
Öncelik olarak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda değişim yapılması konusunda faaliyetlerine ve çalışmalarına devam eden dernek; mevcut yasanın değiştirilerek hayvana şiddet, kötü muamele ve öldürme fiillerine hapis cezası verilmesini öngören bir yasal düzenleme yapılması konusunda çabalarını sürdürüyor.
Derneğin 2017 yılında İstanbul İl Temsilciliğimiz tarafından hazırlanan proje ile Finale kalarak, TC Başbakanı Binali Yıldırım tarafından bizzat tebrik edildi. Ödül törenine KİHAYKO adına katılan ve Başbakan Yıldırım’a ülke genelinde sorunları ileten İstanbul İl Temsilcisi Ceyda Aras, kurumsal olarak yapılan ortak çalışmaların önemini ortaya koydu.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ve Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (KİHAYKO) tarafından PROJE çalışmaları başlatılan; Adana Valiliği, Orman Su İşleri 7 Bölge Müdürlüğü, Adana Büyükşehir Belediyesi, Denetim Serbestlik Şube Müdürlüğü ve HAYKONFED’in destek verdiği “Bir Nefes Doğa Bir pati Sevgi” isimli projenin ilk çalışması 27 Mayıs 2017 tarihinde hayata geçirildi.
Sokak hayvanları için yapılan besleme ve su odağının açılışına; Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adana Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Orman Su İşleri Bakanlığı 7 Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Kandırılmış, Şube Müdürü Mehmet Çevirgen, Denetim Serbestlik Şube Müdürü Seydi Dağlı, Adana Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali Yakan, Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonundan Avukat Ali Mert Karakılçık – Avukat Gülşah Görür, Hayvanların Yaşam Hakkı Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık, Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Metin Yıldırım ve yüzlerce hayvansever katıldı. Hazırlanan protokol tüm kurum Temsilcileri tarafından imzalandı ve sokak hayvanları için yapılan besleme ve su odağı açılışı gerçekleştirildi.
KİHAYKO FAALİYETLERİ?
Adana Valisi Sayın Mahmut Demirtaş’a KİHAYKO Başkan Metin Yıldırım tarafından Teşekkür Plaketi verildi.
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Ali Yeldan’a KİHAYKO Başkan Metin Yıldırım tarafından Teşekkür Plaketi verildi.
Adana Vali Yardımcısı Sayın Mustafa Aydın’a KİHAYKO Başkan Metin Yıldırım tarafından Teşekkür Plaketi verildi.
Yapılan bu proje kapsamında, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimi Serbestlik Müdürlüğünün gözetimindeki binlerce yükümlünün topluma kazandırılması ve ıslah edilmesi amaçlanıyor.
12 Temmuz 2017 tarihinde Orman Su İşleri Bakanlığı DKMP 9 Bölge Ankara’da yapılan toplantıya KİHAYKO da çağrıldı ve 5199 sayılı yasada yapılması gereken değişiklikler konusunda görüşleri dile getirdi.
Uluslararası yayın hayatında kurumsal çalışmaları ile bilinen Harper’s Bazaar Dergisi 30 Temmuz 2017 yılında yayınlanan sayısında KİHAYKO Temsilcisi Binnur Hattat hanım ile sokak hayvanları ve 5199 sayılı yasa ile ilgili yapılan söyleşiye tam sayfa yer verdi. Dünyanın pek çok ülkesinde yayınlanan Harper’s Bazaar dergisinin bu sayısında KİHAYKO derneğinin kuruluş süreci ve yaptığı sosyal sorumluluk projeleri de yer buldu.
KİHAYKO’nun yapmış olduğu örnek çalışma ve projeler sık sık Ulusal Basın, Yerel Basın ve Ulusal TV kanallarında yer buldu.
Artvin, Bursa, Sakarya, Kastamonu, Yalova, Kocaeli, Şanlıurfa, Adapazarı, Ankara, İstanbul, Nevşehir, Şanlıurfa, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir, Besni, Ceyhan, Kozan, Kadirli, Sandıklı, Çorlu, Elbistan gibi ülkemizin pek çok il ve ilçelerinde temsilcileri olan derneğimiz; Türkiye çapında tüm il ve ilçelerde gönüllü hayvanseverler ile buluşmayı hedefliyor.
Tüm faaliyetlerinde gönüllülük esasına göre çalışan; asla para bağışı ve yardım kabul etmeyen; üye ve temsilcilerinden aidat bile almayan Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği; hayvan hakları mücadelesinde örgütlü güç olmayı hedefliyor.