19 Mayıs Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Guda trafik cezalarında ki artışı değerlendirdi. Guda, “Yaklaşık bir ay önce uygulanmaya başlayan yeni trafik para cezalarında Yüzde Yüze yakın bir artış söz konusu. Bu artışın birinci sebebi hatalı kullanımlardan insanları caydırıcılık sağlamaktı ama bir diğeri de hazineye gelir elde etmekti. Dünyanın hiçbir ülkelerinde trafik cezalarından gelir elde edilmez bir tek bu durum Türkiye’de söz konusu. Trafik cezalarını destekliyoruz ama biraz daha ekonomik sorun yaşayan vatandaşlar göz önünde bulundurulup yumuşatılabilirdi” dedi.
TRAFİK HIZI GÜNCELLENMELİ
Türkiye’de yollarımız o kadar güzel oldu ki ve bu yollarda kullandığımız arabalarda kaliteli arabalar diyen Hasan Guda, “Otoyolda 120 Km hız sırını var, o yolda 131 yapabilirsiniz ama ana yolda da 130 Km geçmiyor. Birde 82 km kavramı var bunu yüzde 10 aşağı alsanız 90’a takabil ediyor ama bunu öyle yerlerde uyguluyorsunuz ki bunu yaptığınız zaman trafik kitleniyor. Bizim yayaların ve araç kullanıcıların arasında ki en büyük hatalardan bir tanesi de yenilen içilenleri dışarıya atmak bu bir saygısızlıktır. Evvelden evin penceresinden sokağa atılırdı şimdi arabaların penceresinden sokağa atılıyor bu hatalarında düzeltilmesi lazım. Diğer hatamız da kavşaklarda muhakkak yayalara yol vermemiz gerektiği halde yayalara yol vermiyoruz veren araçlarında arkasından korna çalıyoruz. Bunlar çok yanlış durumlar, orada karşıdan karşıya geçmeye çalışan senin kız kardeşin annen, baban, eşin çocuğun olabilir. Lütfen buna özellikle dikkat edelim” diye söyledi.
NEDEN SABIRSIZ BİR TOPLUM OLDUK
Neden sabırsız bir toplum olduk sorusuna cevap veren Hasan Guda, “Şuanda bankalara otomatik ödeme talimatı veren vatandaş sayısı Yüzde 20, vermeyenlerde Yüzde 80. İşte bu 80 gurubu son güne kadar bekleyip gelecek ödemeye çalışacak. Trafikte ki olayımız da aynen bu şekil, hep birbirinin önüne geçmeye çalışma zihniyeti, tam bir saygısızlık. Emniyet şeridinde giden insanlar normal şeritte giden insanları aptal yerine koyuyor. Geçen yaz Samsun Bafra arasında bisiklet yarışı vardı, trafiğinde büyük bir düzenleme hatası vardı elbette orada ama emniyet şeridini kullanmasa sürücüler orada belki trafik bu denli kitlenmeyecekti o yarışma sürecinde. Emniyet şeridi zorunlu hallerde kullanılır. Lastiğiniz patladığında, zorunlu haller oluştuğunda, kazalarda, itfaiye ve ambulansın kullanımında kullanılır. Dünya da uygulanan bu kurallar nedense Türkiye’de uygulanması o kadar zor bir hal alıyor ki araç sürücülerinin uygulamalarda yaptığı hatalar yüzünden bu durumda kalıyoruz” diye kaydetti .
MAKİNADAN KORKUP KULDAN KORKMUYORUZ
Trafikte yanlış yapıldığında en büyük yanlış düşüncelerden birisine değinen Guda, “Trafik hatalarında artık trafik memurları ceza yazmıyor. Mobeseler ve dronelar ile bu tür cezalar yazılır oldu. Bununda nedeni vatandaşla trafik memuru arasında bir husumet yaşanmasının ve hataları göz ardı edilmesinin önüne geçmek. Birçok kez yaşanmış olaylardan birisi de ışıklarda trafik memurunu görsek de aldırış etmeden geçip gideriz ‘Abi idare et’ der el sallarız bide, ama drone da bu böyle değil anında işlem uygulanıyor hatalarda taviz verilmiyor. Biz vatandaş olarak makineden korkuyor kuldan korkmuyoruz böyle bir yapımız var. Bizim Türk vatandaşlarımız yurtdışında anormal derecede trafik kurallarına uyuyorlar ama Edirne’den Türkiye’ye girdiği andan itibaren her şey değişiyor” şeklinde konuştu.
CEZALAR VATANDAŞI ZORA SOKUYOR
Trafik cezalarındaki artış zaten dar gelirli çalışan vatandaşlara ağır şartlara neden olacak diyen Hasan Guda, “Özellikle de ticari araç kullananlarda sürücü ayda iki defa radara yakalansa 450+450 900 lira eder o kişi ödemek için banka vasıtasıyla ödeyecek cezaların ardı arkası zaten kesilmeyecek ne yapacak aracını satmaya kadar gidecek. Bir diğer konu otopark oluşturmakla görevli olan belediye o otoparkı oluşturmadığı için yol kenarına park ettiğin için park cezası yiyorsun. Aslında her sene yılda iki kere ödenen motorlu taşıtlar vergisinin büyük bir kısmı belediyeye otopark alanı yapılması için veriliyor. Samsun’un en büyük sorunlarından bir tanesi otopark alanlarının yeterli sayıda olmamasıdır. Karayolları trafik kanunu emniyet kemerinden düzenlemiş olduğu ceza kanunda ki yanlışlıktan dönmeli. Aynı suçtan iki defa ceza uygulanmaz. Emniyet kemerinden dolayı para cezası uygulanırken aynı zamanda ehliyet puanından da düşülüyor bu suç yani aynı hatadan dolayı iki cezai işlem uygulanıyor. Bütün bunlar vatandaşları zora sokuyor” dedi.
HATALAR SÜRÜCÜ KURSLARININ DEĞİL
19 Mayıs Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Guda, “Biz sürücüleri eğitirken trafik kurallarını öğretiyoruz. Hiçbir zaman kırmızı ışıkta geçebilirsin, emniyet şeridinden gidebilirsin veya alkollü araç kullanabilirsin demiyoruz. Bütün kuralları ve uygulamaları öğretiyoruz. Uygulamalarda sürücüler bu öğrettiklerimizi yapmamaları sürücü kurslarının doğru eğitim verememesi değildir. Özellikle de trafik adabı diye bir dersimiz var ki bu anlattıklarımızın hepsi bu dersimizde mevcut öğretiliyor. Geçmişten gelen bir yargıyı yıkıp üzerine yeniden bir inşa yapacaksınız insanları değiştirmek çok zor. Milletimizin geçmişten gelen kötü kültür anlayışı şuan ağır trafik cezalarıyla karşılaşmamıza neden oluyor” diye söyledi.
Kaynak: Samsun Konuşuyor Gazetesi