Hıdırellez ne zaman?, Hıdrellez nasıl kutlanır?, Nasıl dilek dilenir?
Yazın ve sıcak havanın gelişini simgeleyen Hıdrellez heyecanla bekleniyor. Her sene olduğu gibi yine ateşler yakılacak, dilekler dilecek. Günün en çok merak edilen sorularının başında ise Hıdrellez dileği nasıl dilenir? Peki, Hıdırellez ne zaman?
Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlar arasında yer alan Hıdırellez, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Yurdun birçok yerinde çeşitli kutlamaların yapılacak Hıdırellez’de dilekler dilenir, ateşler yakılır ve eğlenceler gerçekleştirilir. Hıdırellezin anlamı nedir? Hıdırellez’de nasıl dilek dilenir?
HIDIRELLEZ NEDİR?
Adım adım yaklaşan Hıdırellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Hıdırellez 2019 yılında 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak, 6 mayıs Pazartesi ikindi ezanında bitecek.
HIDIRELLEZ DİLEĞİ NASIL DİLENİR?
Hıdrellez gecesi ise Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.
Hıdrellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir. Bu törene İstanbul ve çevresinde “baht açma”, Denizli ve çevresinde “bahtiyar”,
Yörük ve Türkmenlerde “mantıfar”, Balıkesir ve çevresinde “dağara yüzük atma”, Edirne ve çevresinde “niyet çıkarma”, Erzurum’da “mani çekme” adı verilir.
HIDIRELLEZ NASIL KUTLANIR?
Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur. Hıdrellez zamanı baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır. Hıdrellez gecesi ise Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır.
Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar. Hıdrellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir.
Hıdırellez dilek duası ne zaman yapılır? Hıdırellez duası nedir?
Hıdırellez duası vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Hıdırellez dilek duası ne zaman, saat kaçta, nasıl yapılır? Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Her yıl 5-6 Mayıs tarihleri aralığında kutlanan bu özel gün, Hızır ve İlyas kelimelerinin birleştirilmesi sonunda ortaya çıkmıştır. Hıdırellez akşamı gül ağacında dilek tutarken yapılması gerekenlere ek olarak bir de duasının okunması gerekiyor. Hıdırellez dilek duası dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır. Hıdırellez dileklerini gül ağacının dalına bağlarken okunan bir dua olan Hıdırellez duası yoğun ilgi görüyor.
Hıdırellez duasının ne zaman, nasıl yapılacağı merak ediliyor. Hıdırellez dilek duası nedir? Hıdırellez geleneğinde dilek dilemek için gül ağaçlarının altında olunur ve orada dilek dilenir. Dilenen dilekler bir kağıda yazılıp ağaca da asılabilir. Hıdırellez duası da dilek dileyip ağaca asılırken okunması gereken bir dua niteliği taşır. Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler. Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir. İşte merak edilen Hıdırellez duası…
HIDIRELLEZ DUASI NEDİR?
Bismillahirahmanirahim
Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.
HIDIRELLEZ BEREKET DUASI
Hıdırellez dileklerini gül ağacının dalına bağlarken bu duayı okumanız gerekiyor;
-“Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya HIZIR YA İLYAS”
Bu dua 40 defa okunuyor. 5 Mayıs günü 39 defa okunuyor. 6 mayıs günü 1 defa okunup 40’a tamamlanıyor. İçinizden geldiği gibi Allah’a dua edersiniz. Allah’tan dileklerinizi ve bu senenin hayırlı olması, bol rızıklı olması ve diğer isteklerinizi bildirirsiniz.
HIDIRELLEZ’DE NASIL DİLEK DİLENİR?
5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı bir kişi olmak hayal edilir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.
DİLEK DUASI NE ZAMAN YAPILIR?
Hıdırellez akşamı gül ağacında dilek tutarken yapmanız gerekenlere ek olarak bir de duasını okumanız gerekir. Hıdırellez dilek duası dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır.
Güneş doğmadan gelinlik giyip Tunca Nehri’nin kıyısına gelen genç kızların kısmetlerinin açılacağına inanılıyor. Roman genç kızlar bir adım daha öteye gidip bolluk ve sağlık dileyerek gelinlikleriyle suya giriyorlar.