Hükümet kadın çalışanlar için doğum halinde ek izin yasası çıkartırken, özel sektörde çalışanlar ise işverenler tarafından çocuk yapmayın uyarısı alıyor.
Doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar getiren düzenlemeyi de içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre doğum yapan memurlar ve özel sektörde çalışan işçiler, analık izni sonrasında birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlerden birinin, İş Kanunu’nda düzenlenmiş olan kısmi süreli çalışma hakkı talepleri karşılanacak. Bu durum iş sözleşmesinin feshinde geçerli sebep oluşturmayacak. Yasanın geçmesinin ardından hamile olan bayanlar sevinirken yeni evlenen ve henüz çocuk yapmayanlar ise işverenler tarafından uyarı almaya başladığı kaydedildi.
ŞİKAYET ALIYORUZ
Yasanın çalışan kadınlar açısından uygun olduğunu fakat özel sektörde kadın istihdamına darbe vuracağını kaydeden Türk İş Temsilcisi Nakif Yılmaz, “Özel sektörde çalışan kadınlarımız için olumlu görülen yasa daha sonra işten çıkartmalarla sonuçlanması muhtemel gibi görülüyor” dedi. Yasanın çıkmasından hemen sonra birçok işverenin özellikle evli çalışanlarına çocuk yapmayın uyarılarında bulunduğu söyleyen Yılmaz, “Doğum yapan çalışan annelere yeni haklar geldi fakat bu hakkın gelmesinden bir gün sonra işverenlerde boş durmayarak evli çalışanlarına çocuk yapmayın uyarısında bulundular. Bu konuda çok şikayet alıyoruz. Yasal olarak işveren doğum izninden dolayı kadın çalışanı çıkartma hakkı olmasa dahi başka bir gerekçe sunarak işten çıkartabilir. Samsun genelinde özel sektörde SSK’lı olarak çalışan 43 bin 593 kadın var. Bunların büyük kısmı evli veya yeni evlenmiştir” şeklinde konuştu.
MEMURU ETKİLEMEZ
Memur olan kadınların bu yasadan dolayı iş hayatında çok fazla etkilenmeyeceğini kaydeden Yılmaz, “Yasada doğum yapan kadının doğum izninden dolayı işten çıkartılması sebep olarak gösterilmeyeceği belirtilmiş. Fakat özel sektörde çalışan işçilerimiz sebepsiz yere dahi işten çıkartıldıkları oluyor. Özel sektörde işveren istemediği için dahi olsa işçiyi işten çıkartabiliyor. Doğum iznin kısmi çalışmaya dönüşmesi anneye çocuğunu büyütmede büyük kolaylıklar sağlayacağı bir gerçek olsa da işveren tarafından kabul edileceğini sanmıyorum. Hükümetin bu yasa ile ilgili işten çıkartma olaylarının yaşanmaması için farklı önlemler almaları gerekmektedir” diye belirtti.
GercekBizde