İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, yüksek enerji fiyatlarının toplumun tüm kesimlerini etkilediğine ve faturaları yükselttiğine işaret ederek, hükümetin elektrik, doğalgaz ve akaryakıt üzerindeki vergilerden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.
DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULAMADIK
İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hükümetin enerji politikalarını eleştirdi. Enerji konusunda Türkiye’nin dışa bağımlılıktan kurtulamadığını belirten Yaşar, “2022 Eylül sonu itibarıyla kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 30’u hidrolik enerji, yüzde 25’i doğal gaz, 20’si kömür, 10’u rüzgâr, 8’i güneş, 1,6’sı jeotermal, 2,4’ü de diğer kaynaklardan elde edilmektedir. Bu kurulu gücün yaklaşık yüzde 32’si kamuda, yüzde 68’i ise özel sektörün kontrolünde bulunmaktadır. Özel sektörün kontrolündeki hizmetler için yüksek hem kamu hem de vatandaşlar yüksek ücretler ödemektedir. Konutlarda, sanayide, ticaret hanelerde ve tarımda kullanılan enerjinin faturası ödenemeyecek hale gelmiştir” dedi.
Türkiye’nin her türlü potansiyele sahip olmasına rağmen yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yeterince yol alamadığını ifade eden İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Yaşar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
YENİLENEBİLİR ENERJİ ŞART
“Yenilenebilir enerji üretimi konusunda hükümet kısıtlamaya gitmektedir. Bunu niçin yapıyorlar? Anlamak mümkün değil. Bırakan bu ülkede üretim gücü olan, yatırım gücü olan üretsin, fiyatlar düşsün bağımlılık azalsın. Yenilenebilir enerji konusunda her türlü üretimin önü açılmalıdır. Ayrıca verilen yüksek alım garantilerinden de bir an önce vazgeçilsin.
Yüksek vergilerden vazgeçilmelidir. Vatandaşları yüksek enerji faturalarına karşı korumak için KDV oranları düşürülmelidir. Avrupalı çalışanın ücretindeki elektrik faturasına ödediği pay yüzde 4’ler civarındayken, bizdeki bu rakam yüzde 7’ler, yüzde 8’ler civarındadır.
TARIM STRATEJİK SEKTÖR
Dünyanın her yerinde çiftçi, üretim, tarım desteklenir. Tarım sektörü, gıda sektörü, bugün savunma sanayi kadar stratejiktir ve de desteklenmelidir. Bu manada, hiç olmazsa, çiftçinin kullandığı mazotun üzerindeki vergilerin tamamını kaldırın, yetmiyorsa ilave destek verin. Aynı şekilde, kullandığı enerjiye yine üzerinde neler varsa kaldırın, yetmiyorsa destek verin ki bu ülke için üretmeye devam etsinler. Ancak bu şekilde tarımda geriye gidişin önüne geçebiliriz.”