Kanserler bütün dünyada; ölüm nedeni olarak , kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı almaktadır.Kelime anlamı olarak ahtapod gibi vucudu saran anlamını taşır.
Tıbbi imkanların artması nedeniyle kanser tedavisinde de önemli başarılar elde edilmiştir.Bu gün pek çok kanser türünde tam iyilik sağlanmaktadır.Gelecekte bu konuda daha çok başarılar elde edilebileceğine dair veriler vardır.
Kanser hastalığında , hücrenin DNA adı verilen genetik materyalinde oluşan hasar, hücrenin kontrolsüz ve anormal büyüme ve çoğalmasına neden olur.DNA adı verilen genetik materyalde mevcut genlerde veya bunları meydana getiren amino asid dizinlerinde kopma,kırılma gibi sorunlar DNA nın kanserleşmesine neden olmaktadır.Bir günde vücudumuzada yaklaşık 10.000 mutasyon olmasına karşın immün sistemimiz denen savunma sistemimiz bu sorunu ortadan kaldırma yeteneğine sahiptir.Yani,her gün oluşan 10 binlerce kanser hücresi vücut savunma sistemimiz vasıtasıyla ortadan kaldırılmaktadır.Burada savunma sistemimizin bir tarama sistemi gibi çalışması ve DNA ların onarılması gibi karışık işlemlerin, yapılabilmesi için sağlıklı bir immun sistem oluşmalı,sağlıklı beslenme ve uygun sağlık tedbirleri ile bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz.
Her hücrenin hayatı boyunca belli bölünme sayısı vardır.Sağlıklı bir hücre ne zaman ve nerede bölüneceğine dair belleği vardır.Kanser hücrelerinin bu bilinci kaybolmuştur.Kontrolsüz büyüme ve bölünme başlar, çoğalırlar.Kanser hücreleri çoğalarak urlar,tümörler yapar.Tümörler normal dokulara baskı yaparak hasta için belirli şikayetleri oluştururlar veya tümör hücreleri kan ve lenf akımı vasıtasıyla başka dokulara taşınır ve oralara yayılır buna METASTAZ adı verilir.
Bu gün kanserden korunma için pek çok yol ve yöntem önerilmektedir.Bunlardan biri kanser yapıcı olarak bildiğimiz etkenlerden uzak olmaktır.Sigara içmek,bilinen en önemli kanser nedenidir.Sigarayı bırakmakla kanserden korunulur.Bazı virus enfeksiyonları kanseri davet eder.Hepatit C ve B Virusleri,HPV gibi bazı virusler kanser yapıcıdır.Bazı kimyasal maddeler,örneğin benzen, kan kanseri yapıcıdır.Yine arsenik,civa,kurşun,mangan gibi ağır metaller de kanserojendir.
Bazı gıdaların saklanmasında veya kurutulmasında ortaya çıkan aflotoksin,fındık,tahıllar rutubetli ortamda kurutulan gıda maddelerinde üreyerek karaciğer kanseri oluşmasına neden olur.
Turşu gibi,midede nitrit oluşumuna neden olan gıdaların, tütsülenmiş yiyeceklerin,helikobakter pilori adlı mikrobun mide kanseri yaptığı tespit edilmiştir. Baca temizleyicilerinde mesane kanseri sık oluşması,katranın da kanser oluşmasında yeri olduğunun kanıtıdır.Ama çok şükür ki,bir çok gıda ve taze besinin önemli oranda kanserden koruyucu olduğunu da biliyoruz,devamı diğer yazıda saygılarımla…