Mide Mikrobu (Helikobakter Pilori). insanların yaklaşık yüzde % 50′sinden fazlasının midesinde bulunur. Mide yüzeyindeki bu davetsiz misafir, mukuslu tabakaya yapışarak asidinden kaçan bakteri olma özelliğindedir.
Mikrobun bulaşma şekli; ağızdan-ağıza, gaitadan-ağza olmaktadır. Öpüşme ve cinsellikle bulaşmaz. Aile içi bulaşmaya karşı, kişisel hijyen tedbirlerine uyulmasının gerekliliği bilinmektedir.
Mide mikrobu; gastrit, mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülserine yol açar. Bunun yam sıra dispepsi (kötü sindirim) olası nedenlerindendir. Bu davetsiz misafir, mide lenfoması ve mide kanseri görülme riskini artırır.
Aynca ürtiker gibi mide bağırsak dışı hastalıklarla ilişkili olabileceğine dair kanıtlar olmakla beraber, kesin ispatlanmış değildir. Son araştırmalar bu mikrobun sadece midede değil, ağız içindeki mukozada da yerleşebileceğini göstermiştir. Ağız boşluğuna yerleştiğinde ağız kokusuna neden olabilir.
Kandan alınan örnekten bu mikroba karşı oluşan bağışıklık tespit edilerek, üre nefes testi denilen üfleme testi ve gaita testi ile saptanabilir.