Birbirine zıt üç farklı sendikaya üye üst düzey bakanlık personeli, isim isim kadrolaşma ekibi, Efkan Ala’nın kardeşinin rolü…
Odatv Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaşanan çarpıklıkları ve ihalelerdeki usulsüzlükleri yazmaya devam ediyor.
Yenimahalle ve Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen 6.2 milyon liralık ihalelerin, her defasında aslında tek bir aileye ait olan ama ismi farklı 4 ilişkili şirkete verildiğini ortaya çıkarmıştık. Bu usulsüz ihaleler, engelli öğrencilere sağlanacak hizmetler üzerinden gerçekleşiyordu.
Sayıştay ise geçen sene tam da bu usulsüzlükleri işaret eden bir rapor hazırladı. O raporda Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ihalelerinde yaşananların ihale kanuna aykırılık taşıdığına dikkat çekildi.
Raporda o aykırılık tam olarak şöyle ifade ediliyor:
“Süreklilik arz eden uygun bir takvimde ihaleyi çıkılması mümkün olan ve planlanabilir durumda bulunan ‘yemek temizlik ve öğrenci taşınması hizmet alımı’ ihalelerinin açık ihale usulü yerine pazarlık usulü kapsamında yapılmasının kanuna uygun düşmediği, bu konuda açık ihale usulü yapılması durumunda hizmetlerin aksayacağı görüşünün 4734 sayılı kanunun 27. maddesini b bendinin uygulamasını haklı göstermeyeceği gerekçesiyle sorumlular hakkında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan inceme ve soruşturma yapması talep edilmiştir.”
Sayıştay “Milli Eğitim Bakanlığı 2015 Yılı Denetiminde İzlemeye Alınan Bulgular” raporunda; Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açık ihale yerine pazarlık usulü yaptığı ihaleler hakkında soruşturulma yapılmasını talep ediyordu.
Sonra…
Sayıştay’ın talebi üzerine Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından soruşturma açılıyor ve dosya “disiplin ve idari yönden ceza gerektirmediği kararı ile” kapatılıyordu.
ORGANİZE İŞLER
Sayıştay’ın raporunun ardından Yenimahalle ve Çankaya’daki ihale usulsüzlükleri MEB’deki bir kadrolaşmayı da ortaya çıkarıyordu.
Gelelim ayrıntılarına…
Kadrolaşma aşağıdan yukarıya doğru atamalarla sağlanıyor.
Bu konuda Bakanlık koridorlarında konuşulan isimler; en tepede Müsteşar Yusuf Tekin’in ve İnsan Kaynakları (Personel) Genel Müdürü Hamza Aydoğdu’nun olduğu yönünde. İddiaya göre kadrolaşma Aydoğdu aracılığıyla sağlanıyor.
Daha sonra, Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Halil Doğanay ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın kardeşi Teftiş Kurulu Başkanı Atıf Ala geliyor. Kadrolaşma iddialarını güçlendiren bulgular da tam burada ortaya çıkıyor.
Halil Doğanay, Bakanlık’ta Atıf Ala ile yakın arkadaşlığı bulunmasıyla tanınıyor.
MEB kulislerinde, öğretmen olan Doğanay’ın yönetim alanında tecrübesi olmamasına rağmen bir gecede genel müdürlüğe atandığı konuşuluyor.
Üstelik Doğanay 20 Eylül 2002’de sol çizgideki Eğitim-Sen’den ayrılıyor, 1 Ocak 2003 itibarıyla Türk Eğitim Sen’e geçiyor. Doğanay uzun bir süre bu sendikaya üyeyken 20 Şubat 2014’te sendikadan ayrılıyor. Ne gariptir kayıtlara göre aynı gün AKP’ye yakınlığıyla bilinen Eğitim-Bir-Sen’e üye oluyor.
Kurulu düzen ise bu noktadan sonra işlemeye başlıyor.
Yandaş firmalara ihalelerin, Bakanlık’ta İnsan Kaynakları (Personel) Genel Müdürlüğü tarafından il ve ilçelere atanan kadrolar aracılığıyla, usulsüzlük, baskı ve fesat karıştırmayla verildiği iddia ediliyor.
Usulsüzlüğü tespit eden Sayıştay’ın “talep ettiği” soruşturmalar ise ya hiç açılmıyor…
Açılıyorsa da, anında Teftiş Kurulu Başkanı Atıf Ala tarafından yetki kullanılarak bakanlığa çekildiği ve yapılan kadrolaşma aracılığıyla sümen altı edildiği ileri sürülüyor.
İŞTE YÜKSEKÖĞRETİM VE YURTDIŞI EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI DOĞANAY’IN 3 AYRI SENDİKA “MACERASININ” FOTOĞRAFI…
Mert Taşçılar
Odatv.com