Tıbbi adı trombositopeni olan trombosit düşüklüğü nedenleri arasında dalağın normal fonksiyonlarını yerine getirememesi, kemik iliği hastalıkları, kana bağlı bağışıklık sistemi hastalıkları, aşırı ve düzenli olarak alkol tüketimi, çeşitli ilaçlar ve bazı bakteriler sayılabilir. Trombosit düşüklüğü belirtileri arasında ise idrarda kan, yüzeysel kanama, küçük darbelerde bile aşırı morarma, kanamanın uzun sürmesi ve burun kanaması ilk sıralarda gelmektedir.
Kanın pıhtılaşmasından sorumlu olan trombosit düşüklüğü genellikle yaraların kanamasının olması gerekenden daha uzun sürmesine ve pıhtılaşmanın gecikmesine neden olur. Yapılan testlerde her miktolitre kanda 150-350 bin arası trombosit seviyesi normal sayılır. 150 binden az olan ölçümler trombosit düşüklüğüne işaret eder. 20 binden az çıkan ölçümler ise tehlikeli olarak kabul edilir.
Dalağın çeşitli hastalıklara bağlı olarak büyümesi trombosit düşüklüğü nedenleri arasında yer almaktadır. Kemik iliklerinde üretilen trombositler, ilikleri etkileyen hastalıklarda (HIV ya da lösemi gibi) üretilemez ya da üretimi yavaşlar. Gebelik döneminde trombosit seviyeleri düşük çıkabilir. Ayrıca alkol tüketimi trombosit üretimini yakından ilgilendirmektedir.
Trombosit Düşüklüğü Tanısı
Doktorunuz fiziksel muayene sonrasında trombosit düşüklüğünden şüphe ediyorsa tam kan sayımı isteyebilir. Kan sayımında kırmızı kan hücresi, beyaz kan hücresi, trombosit ve plazma değerlerine bakılır.
Trombosit Düşüklüğü Tedavisi
Eğer trombosit değerleriniz normal aralığın çok altında değilse tedaviye gerek duyulmayabilir. Eğer trombosit değerleri 30-20 bin altındaysa trombositopeni teşhisi konulur ve tedavi süreci başlatılır. İlk olarak trombosit düşüklüğüne neden olan altta yatan hastalık araştırılır ve onun tedavisi başlatılır. Buna ek olarak kan nakli yapılabilir.
Korunma
Trombositopeni teşhisi konulduktan sonra hastanın uyması gereken bazı kurallar vardır. Kanamaya yol (Örneğin bazı spor aktiviteleri) açabilecek aktiviteler azaltılır veya tamamen bırakılır. Alkol kullanımı zaten düşük olan trombosit seviyesini daha da aşağı çekeceği için bırakılmalıdır. Aspirin gibi kanı sulandıran bazı ağrı kesiciler ve diğer ilaçlar kullanılmamalı ya da kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.