Türkiye 1 Nisan itibariyle 4,5G’ye geçti. Operatörler tarafından sağlanacak teknoloji ile cep telefonlara birçok yenilik ve özellikle geldi.
Kullanıcıların 4,5G hizmetinin alınabilmesi için cihazın ve SIM kartın 4,5G teknolojisi ile uyumlu olması, telefon ayarlarından 4,5G/LTE seçeneğinin açık tutulması ve 4,5G kapsama alanında bulunulması gerekli. 4,5G aboneliğine geçiş yapıldığında, abonenin aksi yönde bir talebi olmadığı sürece varsa taahhütnamesi kapsamındaki hakları taahhüt süresince korunuyor ve abonenin onayı dışında tarife paketi veya tarife değişikliği yapılmıyor.
Türkiye bugün itibariyle 4,5G’ye geçti. Operatörlerin cep telefonlara sağlayacağı birçok yenilik ve özellikle geldi.
4,5G KULLANICIYA HANGİ YENİLİKLERİ GETİRDİ
İşletmecilerin sahip oldukları frekansın 183,8 MHz’den 549,2 MHz’e kadar çıkmasıyla mobil internet hızı, hem veri indirme hem de veri gönderme yönünde en az 10 kat artacak. Daha net video görüşmeleri sağlanacak. Kapsama alanından kaynaklanan sorunlar azalacak. Sosyal medyada çok daha hızlı paylaşım yapılabilecek. Yüksek hızda ve kesintisiz bağlantı sağlanacağı için makineler arası iletişim (M2M), nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim, internet protokolü ile TV, akıllı şehirler, uzaktan kontrol edilecek robot teknolojisinin teleameliyatlarda kullanımı gibi birtakım konularda gelişmeler sağlanacak, böylece yaşam kalitesi yükselecek. Belgelere heryerden, her cihazdan, her an erişebilecek. Akıllı ev sistemleri yaygınlaşacak ve akıllı şehirler kurulabilecek.
İNTERNET PAKETİNE DİKKAT
4,5G’nin sunduğu yüksek hız nedeniyle internet kullanımlarınızda önemli ölçüde artış olacağı için, kota aşımında karşılaşabilecek muhtemel maliyetler açısından dikkatli olunması gerekiyor. Kotalı paketlerinizin yüzde 80 ve yüzde 100’üne ulaşılması halinde işletmecilerden bilgilendirme mesajları gönderilecek.