Canik Belediyesi’ne ait kepçenin önceki gün Toptepe Tümülüsü’nde yaptığı kazıda, tarihi mezara rastlandı
Canik Belediyesi, Toptepe Tümülüsleri’nde Sancaktepe projesi kapsamında çevre düzenlemesi ve kafe çalışması başlattı. 3. derece sit alanı olan bölgede yapılacak olan çalışma için geçtiğimiz yıl Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan izin alan belediye ekipleri, geçtiğimiz hafta başlattığı çalışmada tarihi mezar buldu. Helenistik dönemine ait olduğu ve milattan önce 1. yüzyıl ile milattan sonra 1. yüzyıla ait olduğu yönünde tahminlerde bulunan mezarla ilgili Müze Müdürlüğü ekipleri devreye girdi. Tarihi mezarın etrafında belediye ekipleri çalışmaları durdurulurken, mezara yakın bir bölgede Zeki Gedikli’ye ait olan villanın hemen yanında özel bir kepçenin çalışma yapması da dikkat çekti. Müze Müdürlüğü ekiplerince mezarın girişi temizlenerek içine girildiği kaydedildi. Mezarın içinin boş olduğu dile getirilirken, kendi döneminde soyulmuş olabileceği iddia edildi.
TÜMÜLÜS MEZAR ORTAYA ÇIKTI
Mezarla ilgili açıklama yapan Müze Müdürü Necati Kodalak, “Canik İlçesi, Hasköy Toptepe Mahallesi’ndeki üçüncü derece sit alanında Samsun Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun 05.12.2015 tarihi ve 1423 sayılı kararına istinaden çevre düzenlemesi ve kafe inşaatı çalışması başlatılmıştı. Bu çalışmalar devam ederken buradaki tümülüsün kuzey batı yönde girişi olan konglomera kesme blog taşlarda oluşturulmuş beşik tonu çatılı sistemde ortalama 2.20 metre yüksekliğinde ve 12.50 metre uzunluğunda bir dromos ve tekrar konglomera kesme blog taşlarda oluşturulmuş beşik tonulu bir tavana sahip 2.80 metre ve 2.50 metre ebatlarında tümülüs mezar ortaya çıkmıştır” dedi.
CANİK BELEDİYESİ ÇALIŞMALARI DURDURDU
Kodalak, “Mezarın içinde sadece birkaç parça kemik bulundu. Milattan önce 1. yüzyıl veya milattan sonra 1. yüzyılda Helenistik döneminde olduğu tahmin edilen mezarın yine kendi döneminde açılarak içinin boşaltıldığı düşünülüyor. İçeride bulunan birkaç parça kemik üzerinde daha sonra yapılacak olan inceleme ile mezarın bir kadın veya erkeğe mi ait olduğunu belirleyeceğiz. Mezar içinde ve etrafında yapacağımız çalışma sonrasında mezarı korumaya alarak teşhire açacağız. Müdürlük olarak çalışmalarımız devam edene kadar belediyenin çalışmaları durduruldu. Çalışmalarımız sona erdikten sonra Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna sunacağımız. Rapor doğrultusunda kurul buradaki belediye çalışması iznini tekrardan değerlendirerek çalışma izinlerinde değişikliğe gidecek” diye belirtti.
Sezer SEZER / gazetegercek.com.tr
http://www.gazetegercek.com.tr/haber-detay.asp?H=38181&Haber=toptepe-tumulusunde-tarihi-mezar-cikti