Samsun’da iki çocuğun intihar etmesinin ardından Psikiyatrist Doktor Nejat Akyol, “Çocuklarınızı yargılamadan, eleştirmeden dinleyin” uyarısı yaptı.
Samsun’da biri 10 diğeri 17 yaşında iki çocuğun intihar etmesi, gözlerin ‘çocuk ihtiharları’na çevrilmesine neden oldu. Psikiyatrist Doktor Nejat Akyol, “Çocuk ve gençlerin yardım alabilecekleri, sorunları, duygu ve düşüncelerini paylaşabilecekleri kendilerini eleştirmeden, yargılamadan, yansız dinleyebilen ve anlamaya çalışan güvenebilecekleri yetişkinlerin varlığını hissetmeleri onlara sıkıntılarını aşmada yardımcı olur” dedi
NEDEN İNTİHAR EDİYORLAR?
Nejat Akyol, günümüzde çocuk ve gençlerin kendilerini ya da başka birini öldürmeye yönelik davranışlarındaki artışın, yetişkinlerin özellikle de eğitimcilerin çözüm bulmaya çalıştıkları önemli bir sorun olduğunu dile getirdi. Çocukların ölümün gerçek anlamını algılayamayışlarının da intihar girişimleri için bir risk faktörü olabileceğini vurgulayan Akyol, “Depresyonun yetişkinlerde olduğu gibi gençlerde de önemli bir risk faktörü olduğu vurgulanıyor. İntiharın problem çözme becerilerinin yetersizliği, stres ve umutsuzluk duyguları ile de yakın ilişkisi olduğu belirtiliyor. Ağır yaşam koşulları, kişisel etkenler ve beklenmedik olaylar bu yaş çocuklarının üzerindeki baskıyı artırıyor ve intihar risk oluşturuyor” dedi.
ÇOCUKLARDA İNTİHAR NEDENLERİ?
Dağılmış ailelerde, çocukla yeterince ilgilenilmemesi durumunda da intihar riskinin gündeme geldiğini ancak hemen paniğe kapılmamak gerektiğini de vurgulayan Akyol, “İntihar girişimi ile çocuk, ailesindeki sorunları halletmeyi amaçlar. Gerçek intiharlarda ise, ana-babadan birinin kaybı ve ona kavuşmak isteği çocuğu ölüme sürükleyebilir. Bunun yanı sıra başkasına yönelik öfkenin suçluluk ve utanç duygusuyla içe alınması sonucu ortaya çıkan bunalımla da çocuk intihar edebilir” dedi.
AİLE ÖNEMLİ BİR FAKTÖR
Çocuk intiharlarında en önemli etkenin aile olduğunu dile getiren Akyol, “İntihar yetişkinlerde depresyon sonucu meydana gelen bir olgu. Çocuk ve gençlerde ise depresyondan daha çok günlük yaşantıyla ilgilidir. Çocuk bir işin altından kalkamayacağı gibi bir düşünceye kapıldığında ölümün bir kurtuluş olduğunu zannediyor. Oysa çok yanlış ve çevresindekilerin ve ailenin desteğiyle bu duygudan kolaylıkla uzaklaştırılabilir. Ailelerin özel durumlarda çocuklarıyla ilgilenmeleri son derece önemli. Onlarla ilgilenmeleri, yargılamadan eleştirmeden dinlemeleri de intiharı önleyebiliyor Eğer çocuk ölüm hakkında konuşuyorsa endişeye kapılmadan bu konuyu ciddiye almak gerekiyor” diye konuştu.
İLETİŞİM YOLLARI KURUN
Gençlerin her şeyi uçlarda yaşadıklarını, bu nedenle ailelerin çocuklarıyla iletişimleri sırasında çok dikkatli ve sabırlı olmaları gerektiğini de vurgulayan Nejat Akyol, “Genç intiharları daha çok cezalandırma içindir. Gençler anne babaları ile paylaştıkları şeylerin başkalarına da aktarılacakları gibi bir güvensizlik duyarlarsa hiçbir şey paylaşmazlar. Bir de aileler lütfen çocuklarını diğer çocuklarla kıyaslamaktan mutlaka vazgeçmeliler. Karne döneminde özellikle bu eleştiriler çok yapılıyor. Çocuklarını bu dönemlerinde mutlaka kabullenici ve yardımcı olun, onlarla sağlıklı iletişim yolları kurmaya çalışın. Çocuk ve gençlerin yardım alabilecekleri, sorunları, duygu ve düşüncelerini paylaşabilecekleri kendilerini eleştirmeden, yargılamadan, yansız dinleyebilen ve anlamaya çalışan güvenebilecekleri yetişkinlerin varlığını hissetmeleri onlara sıkıntılarını aşmada yardımcı olur” diye konuştu.
GercekBizde