Samsun’da 2016’ya 10.45 liradan giriş yapan fındık, şubat ayının ilk haftasında 9 TL’ye kadar geriledi. Ziraat Odaları başkanları, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a, “Üretici perişan oldu. Acilen fındığa müdahale edin” çağrısı yaptı
Fındık sezonunun başladığı günlerde kilogram satışı 15 TL’ye kadar çıkması ümit edilen ancak Trabzon’da 8 TL’ye kadar inen fındık, Samsun’da ise 9 TL’ye kadar düştü. Üreticinin 15 TL hedefi hayal olurken, Karadeniz’deki Ziraat Odaları başkanları, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile görüşerek, “Üretici perişan oldu. Acilen fındığa müdahale edin” çağrısı yaptı.
TBO MÜDAHALE HAZIRLIĞINDA
Karadeniz Bölgesi’nde en önemli geçim kaynağı olan fındıkta, fiyatlardaki düşüş durdurulamıyor. Samsun’da 2016 yılına 10.45 TL’den başlayan fındık, Çarşamba Ticaret Borsası’nda dün itibariyle brüt 9.30 TL, net satış 9 TL’ye kadar geriledi. Sezonun başında 15 TL umudunu taşıyan üretici kara kara düşünürken, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasaya müdahale etmek üzere, alım yapma hazırlıkları başlattığı öğrenildi.
ALAVERE DALAVERE OYUNLARI
Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, fındıkta üreticinin kilo başına 15 TL beklentisinin gerçekleşmemesinde fındık üzerinde oynanan ‘alavere dalavere’lerin etkili olduğunu söyledi. Samsun’da üreticinin elinde fındık kalmadığını, ihracatçı ve tüccarın üreticinin elindeki fındığı yükselmesine imkan kalmadan aldığını ifade eden Tütüncü, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin acilen fındığa müdahale etmesi gerekiyor” dedi.
KURTULMUŞ’A ŞİKAYET ETTİLER
Fındık fiyatlarındaki düşüşü, Karadeniz Bölgesi’ndeki tüm Ziraat Odalarının başkanlarıyla birlikte Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a da ilettiklerini ifade eden Tütüncü, “Bunun üzerine Sayın Kurtulmuş sorunu Bakanlar Kurulu’nun gündemine taşıdı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasaya müdahale ederek, 50 bin ton fındık alımı yapmasını bekliyoruz. 50 bin tonluk acil müdahale olursa, piyasalar canların ve fındık fiyatının 13 TL’lere kadar yükselmesini bekliyoruz. Yani üreticinin sezon başında hedeflediği 15 TL artık hayal oldu” diye konuştu.
FINDIK TEK GEÇİM KAYNAĞI
Önceki sezon yaşanan don olayı nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu anımsatan Tütüncü, “Don olayı fındıkta gerçekleri herkese gösterdi. Fındığın ne kadar kıymetli, bölge ekonomimize ne kadar katkısı olduğunu hep beraber gördük. Sadece üretici, ihracatçı, manav değil, tüm esnaf ile vatandaş olmak üzere herkes fındığın bölgemizde tek geçim kaynağı olduğunu anladık” dedi.
Kaynak: Gazete Gerçek