Kayıp ve kaçak bedellerinin tüm elektrik abonelerinden tahsili için yasa çıkarılacağı öne sürüldü.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkan Mehmet Özdağ, yargı kararı sonucunda dağıtım şirketleri tarafından iade edilmek zorunda kalınan kayıp ve kaçak bedellerinin tüm elektrik abonelerinden yeniden tahsil edilmesi için yasa çıkarılacağını öne sürdü.
EMO Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, kayıp, kaçak iadelerinin yeniden tahsil edileceğini ileri sürdü. Elektrik Piyasası Kanunu’nun yeniden düzenlendiğini dile getiren Özdağ, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2014 yılında “Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerini kurallara uyan abonelerden tahsili hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmamaktadır. Kayıp-kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilemeyeceği, kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye iade edilmesi gerektiği” kararını verdiğini anlattı. Özdağ, bunun sonucunda dağıtım şirketleri tarafından iade edilmek zorunda kalınan kayıp ve kaçak bedellerinin tüm elektrik abonelerinden yeniden tahsil edilmesi için yasa çıkarıldığını belirterek, şöyle dedi:
“Yargı kararı sonucunda dağıtım şirketleri tarafından iade edilmek zorunda kalan kayıp ve kaçak bedellerinin tüm elektrik abonelerinden yeniden tahsil edilmesi gündemde. Mecliste yeni bir tasarı görüşülüyor. Bu tasarı ile bugüne kadar dava sonucu iade edilen bedeller yeniden faturalara yansıtılacak. Alanlardan da bu para tüm abonelere yansıtılarak geri alınacak. Bu parayı bizden yineden tahsil edecekler.”
EMO Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, TBMM’de görüşülen tasarı ile Anayasa Mahkemesi kararının ‘Yok’ sayılarak, 31 Aralık 2019 tarihine kadar özelleştirilen kömür santralleri başta olmak üzere özelleştirilen ve özelleştirilecek olan tüm santrallere çevreye ne kadar zarar verirlerse versinler faaliyetlerinin durdurulmaması ve idari para cezası uygulanmamasının da yer aldığını söyledi. Özdağ, şöyle konuştu:
“Yine tasarıdaki bir düzenleme ile Nükleer santraller başta olmak üzere uluslararası anlaşma ile yapılan üretim tesislerinin, inşaat için gerekli izin, onay, lisans, ruhsat ve benzeri belgeler olmaksızın üretim lisansı alabilmeleri ve lisans almadan üretim tesisi ile ilgili olmayan yapıların inşaatına başlanması sağlanacak.”