Bilinenin aksine sıcak havalarda içilen çay ve kahve harareti azaltmıyor, tersine artırıyor…
Atasam Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr.Yüksel Akbıyık, son günlerde mevsim normallerinin üzerinde, biraz da anormal seyreden sıcaklarla boğuşulduğunu söyleyerek, “Serinlemek, harareti dindirmek için çeşitli yollar deniyoruz. Sıcak havalarda ‘harareti azaltır’ düşüncesiyle çok fazla çay ve kahve tüketme yolunu tercih edebiliriz. Oysa ki sıcak havalarda çay ve kahve içmek; harareti almaz, aksine yükseltir ” dedi.
Sıcak içeceklerin vücutta sıvı kaybını arttırdığını,bunun da damarlardaki kasılma ve gevşemeyi etkilediğini ifade eden Akbıyık, ” Bu sıcak çarpmasını kolaylaştırır. Sıcak havalarda sıcak içecekler yerine; soğuk içecekleri tercih etmeliyiz. Su ya da tuz kaybettiğimiz için az tuzlu bir ayran, meyve suyu gibi içecekler daha yararlıdır. Ayrıca bol miktarda sebze ve meyve tüketimi de sıcak çarpmasını engeller. Aşırı sıcaklarda olabildiğince çay, kahve, sıcak içecekler ve alkolden uzak durmak gerekir” şeklinde konuştu.
Sıcak çarpmasının hayati sıkıntılar doğurabileceğini kaydeden Dr.Yüksel Akbıyık, “Böyle bir vakada Beyinde ödem meydana gelebilir. İlk belirtileri; baş ağrısı, bulantı, kusma, aşırı yorgunluk, sinir ve vücutta güç kaybı olarak görülür. Bir süre sonra vücut terlemesi azalır. Kişi hareketsiz kalabilir ya da nöbetler geçirebilir. Kişilerde kan basıncı değişiklikleri başlar. Beyinde damar tıkanıklığı görülebildiği gibi, beyin kanamaları da başlayabiliyor” diye konuştu.
Sıcak çarpmasının daha çok çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları ve sistemik hastalığı olanları etkilediğini kaydeden Atasam Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr.Yüksel Akbıyık, “Ayrıca sıcak altında aşırı fiziksel güç harcayanlar, sıcakta egzersiz yapanlar da bu risk grubuna girer. Risk grubundakiler mümkünse sıcak havada fazla kalmamalı, terlemeyi kolaylaştıracak giysiler giymeli ve sık sık serin yerde dinlenmelidirler. Sıcağın etkili olduğu saatlerde çocuklar dışarı çıkarılmamalıdır” dedi.