İslam Aleminin iki büyük dini bayramından biri olan Ramazan Bayramına ulaşmış bulunuyoruz. Öğrencilik yıllarımda yurtta , oda arkadaşım Zaher Muhammet; Iyd-ül Fıtr ve İyd-ül Mubarek diye Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramını adlandırırdı.Iyd, arapça bayram demektir.Fitre Bayramı olarak tercüme etmek gerek.Hicri takvime göre 10.ncu ay olan Şevval ayının ilk üç günü Ramazan Bayramıdır. 10 gün hicri takvim ile miladi takvimin ay hesabında fark olduğu düşünülürse, 36 yılda bir ramazan ve ramazan bayramının aynı günlere rastgeldiği hesabedilebilir. Yani 1983 yılında da Ramazan Bayramı bu sıcak ve uzun günlere rast gelmişti.
İlk Ramazan Bayramının Hz.Muhammet döneminde Hicretin 2.nci yılında kutlandığı rivayet edilir. Bayram İslam ülkelerinde Bayram Namazı ile başlar,namaz çıkışı müslümanlar eş,dost cami çıkışında bayramlaşılır.Ailede bayramlaşma ondan sonra başlar.Bayramın özelliği,o günlerde giyime kuşama dikkat etmek,eş dost akrabayı ziyaret etmek,çocukları sevindirmek onlara hediye ,şeker,para vermek gibi gönül alıcı,sevgi gösterici davranışlarla mutlu ve ruhuna uygun bayram günleri yaşamak esastır.
Bayram günleri küs olanların barışması,uzakta olan eş ve dostun ziyareti ve gönül alma,çocuk çoluğu sevindirme en arzu edilen davranışlardandır.
Çocukların sevindirilmesi,luna parklarda,sokaklarda,evlerde hayatın şenlenmesi için bir vesile olacaktır.Onun için bayram günlerinde “şeker yeme”, “şöyle olur,böyle olur” gibi kısıtlayıcı davranışalar tavsiye edilmez.Ancak şeker yenildikten sonra diş çürüklerinin artabileceği,çok fazla şekerin çocuklarda iştah kesici olduğu,sağlıksız bir beslenmeye yol açacağı anlatılarak çocukların bu konuda eğitilmesi ve diş fırçalama ve ağızlarını her şeker yemekten sonra yıkamanın öneminin anlatılması daha doğru olur.
Uzun oruç döneminden çıkıldığı için, yeme ve içme davranışlarının daha ılımlı olması,bol sıvı alınması ve genel beslenme kuralları olan az tuzlu ve daha az rafine şeker tüketmek olan bilimsel doğrulara dikkat etmesi tercih edilmelidir.
Çok fazla hamurlu tatlı,baklava,kadayıf gibi gıdalar kilo problemi olanlar ve obesler için tavsiye edilmez.Onun için bayram ziyaretlerindeki ikramın az ve ölçülü olması da gereklidir.
Eğer,hamurlu tatlı,baklava yenilmişse, eğzersiz yaparak,yürüyüşler yaparak alınan bu kalorilin yakılması ileride kilo problemi ile karşılaşmamak için şarttır.
Bayramın çok sıcak günlere rastlaması nedeniyle baklava,kadayıf,hamurlu tatlılar yerine az şekerli meyve suları,kavun karpuz gibi sıvı içeriği yüksek besinler,ayran,çay veya kahve bayram ziyaretlerinde daha çok ikram edilmelidir.
Bayramlar ailecek birarada olunan sınırlı mutlu günlerimizden olduğu için bu günlerin dünyaya,ülkemize,toplumumuza ve ailemize mutluluk,huzur ve sağlık getirmesini diliyorum. Bu günleri dertsiz tasasız ve mutlu bir şekilde geçirmek için gayret göstermeliyiz.
Yetimlerin,kimsesizlerin hatırlanması,onları mutlu etmek,şehit ailelerini ziyaret etmek,yaşlılara değer vermek bayramı daha anlamlı kılacaktır.
Hayırlı bayramlar.
Şeker tadında bayram geçirmeniz dileğiyle…
Dr. M. EMİN DİNÇÇAĞ